2022-01-12 09:27:33• hírek • Bede Emőke

-18,3 Celsius fokot is mértek Szatmár megyében szerda reggel

Azt követően, hogy a 2022-es esztendő már-már kora tavaszt idéző időjárással köszöntött be, szerdán bekopogtatott az igazi tél is: hegyvidéken -20 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet, az ország több településén pedig -15-öt vagy akár annál is kevesebbet mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a Kelemen-havasokban szerda reggel -20,5 fokot mértek, s ez volt a legalacsonyabb hőmérséklet, melyet e napra virradóan mértek. A Szatmár megyei Alsószopor területén -18,3 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, Szatmárnémetiben pedig -16,1 Celsius fokkal köszöntött be a szerda, s ezen értékektől hidegebbet alig-alig mértek az ország más részein.


A legkegyesebb az időjárás az Arad megyei tótváradiakkal és a Krassó-Szörény megyei herkulesfürdőiekkel volt, e településeken ugyanis még -1 fokra sem hűlt le éjszaka a levegő.



 


A katasztrófavédelem a rendkívüli hideg kapcsán néhány jó tanácsot fogalmazott meg:

  • Öltözzenek vastagon,
  • Míg a szabad levegőn tartózkodnak, folyamatosan legyenek mozgásban, és óvatosan közlekedjenek, különösen ott, ahol az épületekről jégcsapok is lógnak,
  • Étkezzenek rendszeresen és fogyasszanak sok folyadékot, de kerüljék a túlzott koffein- vagy alkoholbevitelt,
  • Vigyázzanak az idős, beteg személyekre, a gyerekekre és a várandós nőkre,
  • Viseljenek vastag talpú, csúszásmentes cipőt, ezzel elkerülve az elesést,
  • Vészhelyzet esetén tárcsázzák a 112-es segélyhívót

Mivel a nagy hidegben a fűtőberendezések is fokozott igénybevételnek vannak kitéve, ezért e napokban ezekre is a szokottnál nagyobb figyelmet kell fordítani. A katasztrófavédelem azt tanácsolja, hogy a kályhákat, kályhacsöveket és kéményeket vizsgáljuk át olyan repedések után kutatva, ahol esetleg egy szikra vagy parázs kiszökhet. A kályhát csak az erre szánt tüzelőanyaggal szabad fűteni, azaz nem ajánlatos teletömni egyéb éghető, de nem a tüzelésre való anyaggal.


A kályha közelében ne tartsunk éghető anyagokat, és mielőtt elmegyünk otthonról, oltsuk el a tüzet. Ne aludjunk a kályhával egy szobában, ha még ég benne a tűz, és gyerekeket se hagyjunk felügyelet nélkül a kályha közelében. Mindazoknak pedig, akik nem kályhával, hanem más jellegű, pl. elektromos berendezéssel fűtenek, a hatóság azt ajánlja, a megfelelő működés érdekében alaposan vizsgálják át a rendszert, mielőtt a jelenlegi mínuszokhoz illő, fokozott igénybevételnek tennék ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: